- DE FRYSKE COLLECTIE VAN NSU TWEEWIELERS, VOERTUIGEN EN WANKELMOTOREN
- NSU AUTO 1925 – 1969
- TWEEWIELERS 1901 – 1966
- ROTATIEMOTOREN
- RENNWAGEN
- QUICKLY
Historie Knijpstra
Jisk Knijpstra startte in 1936 een autosloperij, wat door de jaren heen uitgroeide tot een leverancier van diensten aan de lokale agrarische markt. Vanaf de midden jaren zestig is het bedrijf toeleverancier geworden voor de autobus- en fiets-industrie. In 1974 nam zoon Hette Knijpstra met zijn vrouw Froukje Kaastra het bedrijf over, wat daarna uitgroeide tot een volwaardige machinefabriek. Hieruit zijn de volgende bedrijfstakken ontstaan, KIG, Roodberg, Mondialrides, IDH, Tracta, Sluiskodra, en Normag. Inmiddels zijn er zo’n 100 medewerkers bij de verschillende bedrijven werkzaam. De derde generatie Knijpstra nam na 70 jaar het roer van deze machinefabriek over. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervaardigen van klantspecifieke apparaten die internationaal bekend staan om hun kernwaarden; kwaliteit, duurzaamheid en gebruikersgemak.
Het ontstaan van de Fryske collectie
Op 14- of 15-jarige leeftijd begint Hette samen met zijn vriend Gerrit Haagsma te sleutelen aan voertuigen op de boerderij van zijn ouders. Ze werken aan een Germaan bromfiets met ILO FP50-motor en een Puch motorfiets SV175 dubbelzuiger. Uiteindelijk bezit Gerrit een NSU Quickly met weinig kilometers, terwijl Hette een NSU Quickly bemachtigt met een gereviseerde motor, die hij in 1964 voor slechts ƒ 5,- koopt.
In 1966 heeft Hette een NSU Lux 200 cc, waarmee hij een ernstig ongeluk krijgt waarbij zijn benen zwaar gewond raken. Ondanks deze tegenslag zet Hette in 1974 samen met zijn vrouw Froukje Kaastra het bedrijf van zijn vader voort. Dit bedrijf, Knijpstra Machinefabriek, maakt onderdelen voor het carrosseriebedrijf Hainje, onderdeel van Stork Werkspoor, dat de standaard stadsbussen produceert. Het bedrijf vervaardigt onder andere het deurmechaniek voor deze bussen. Na verloop van tijd breiden ze hun productlijn uit met eigen producten, zoals kermisattracties en transportapparatuur voor jachthavens, evenals karren en liftapparatuur voor het hanteren van schepen.
Na zijn pensioen keert Hette terug naar zijn oude passie: NSU bromfietsen, motoren en auto’s, en alles wat daarmee te maken heeft. Hij sluit zich aan bij de Nederlandse NSU Club en drie Duitse NSU Clubs. Hij richt een hal in voor zijn hobby, die door sommigen als een museum wordt gezien. Het is een gebouw met een missie: het NSU-merk levendig houden en gezellige bijeenkomsten organiseren, soms zelfs compleet met live muziek. Bijvoorbeeld optredens van The Early Bird, een country- en westernband met zanger Hendrik Waringa, die Hette al kent sinds 1961 toen Hendrik op een NSU Quickly reed. Een replica van die Quickly S is nu in de hal te bewonderen.
Daarnaast is er een werkplaats met twee autoliften, waar auto’s, brommers en andere objecten worden gerestaureerd. Techniek en ontwikkeling zitten Hette in het bloed – en produceren ook! Bezoekers van de Fryske collectie krijgen wellicht een boeiend verhaal te horen tijdens hun bezoek.
Maar de Fryske collectie is meer dan een ode aan NSU. Hette en Froukje vervullen hier de rol van ambassadeur, van zowel NSU als van de bedrijven Roodberg, Mondial, KIG en IDH. In deze functie belichten zij niet alleen de historie en technische innovaties die NSU kenmerkten, maar ook hoe deze pioniersgeest heeft bijgedragen aan hun professionele visie en de ontwikkeling van de huidige bedrijven. Ze zetten zich in om de verbinding te leggen tussen het erfgoed van technische oplossingen uit het NSU-verleden en de moderne toepassingen die vandaag de dag worden gerealiseerd. De Fryske collectie vormt een brug tussen verleden en toekomst, als bron van inspiratie voor innovatie en samenwerking.
Werkplaats
Bijna elke week wordt er een dag gesleuteld in de werkplaats. Dit is voor jong en oud de ideale plek om ervaring op te doen, bijvoorbeeld in een stage, of om je oude vakkennis op te frissen – want techniek blijft altijd een deel van je. Wil je meedoen? Dat kan altijd! Kom erbij en sleutel mee in een professionele omgeving, zonder de werkdruk die je in een commerciële werkplaats vindt.